Mărțișorul: legendă și tradiție.

Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, al revenirii la viață a naturii și a tot ce o înconjoară. Este oferit în fiecare an pe data de 1 martie, zi în care se respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru un an îmbelșugat.

Cea mai raspandită legendă a marțișorului spune că Soarele a coborât, într-o zi, la hora dintr-un sat, întruchipându-se într-o fecioară frumoasă. Un zmeu a răpit tânara fecioară și a închis-o într-o temniță. În acel moment, păsările au încetat să mai cânte, iar întreaga natură a stat în loc. Un tânăr curajos s-a hotărât într-o zi să înfrunte zmeul pentru a elibera Soarele, astfel încât lucrurile să revină la normal.

După lupte ce au durat zile la rând, voinicul a caștigat lupta cu zmeul și a eliberat Soarele, readucând primăvara. Din păcate, rănile pe care zmeul i le-a facut în timpul confruntării l-au doborât, sângele curgându-i șiroaie pe zăpada albă. Sângele voinicului de pe zăpada albă și reușita tânărului curajos sunt și astăzi celebrate prin purtarea firului alb-roșu la venirea primăverii.

Deși, în trecut, mărțișorul era pus in piept, acum in zilele noastre, mărțișorul a fost reinterpretat si readaptat, însă simbolurile au rămas. O brățară cu șnur o poți purta tot timpul anului, nu doar de mărțișor, poate fi o bijuterie pe care să o ții mereu cu tine.

Dacă nu aveți inspirație pentru mărțișoarele de anul acesta pentru persoanele dragi, noi vă facem câteva propuneri. 👇

Brățara cu potcoavă

Potcoava este unul din cele mai cunoscute simboluri ale martisorului si este aducatoare de noroc si fertilitate. In mitologia romana fierul este un simbol al puterii si al fortei, iar cel care o poarta va fi ferit de pericole si de duhurile rele. Legenda spune ca ea trebuie sa stea cu cu varfurile indreptate in sus pentru a tine norocul inauntru, fiind totodata simbolul lui Marte care anihila puterea lui Saturn (zeul vrajitoarelor).

Brățara cu fluture

Fluturele este simbolul fericirii.

Brățara trifoi

Fiecare frunză a trifoiului cu patru foi are o semnificație. Prima este simbolul credinței, a doua semnifică speranța, cea de-a treia frunză inseamnă dragoste, iar cea de-a patra frunză este pentru noroc.

Pentru că este o tradiție specifică poporului nostru, am realizat și brățări inspirate din portul popular și simboluri.

Și să nu uităm de faimoasa broscuță, talisman aducător de noroc.

Modelul de anul acesta de buburuză am decis să fie mai haios, să fie o brățară generatoare de zâmbete, tot timpul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Siteul nostru folosește cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să îmbunătățim serviciile noastre.